Poštovani kolegice i kolege,

ovim putem Vas pozivam na sudjelovanje na Webinaru koji organizira Hrvatska udruga za zaštitu od požara (HUZOP), i Hrvatske komore arhitekata, koji će se održati u utorak 07.12.2021., s početkom u 10.00 sati, putem Zoom aplikacije.

Moderator : Doc.dr.sc. Marija Jelčić, dipl.ing .građ.

PROGRAM SEMINARA

10:00-10:15

PRIJAVA

 

10:15 –11:00

TEHNIČKI PROPIS O RACIONALNOJ UPORABI ENERGIJE I TOPLINSKOJ ZAŠTITI U ZGRADAMA I SMJERNICA ZA IZRADU ANALIZE MJERA POSTOJEĆEG STANJA S PRIJEDLOGOM MJERA I PROCJENOM INVESTICIJE U DIJELU SIGURNOSTI U POŽARU, TE KONKRETNI PRIMJER IZRADE ANALIZE

Sažetak:
Članak 45., Tehničkog propisa o racionalnoj uporabi energije i toplinskoj zaštiti u zgradama zahtijeva da se:
(15) Prije značajne obnove zgrade projektant, prema nadležnosti struke, treba napraviti analizu postojećeg stanja zgrade te dati prikaz mjera za poboljšanje postojećeg stanja cijele zgrade s procjenom investicije po pitanju zdravih unutarnjih klimatskih uvjeta, zaštite od požara i rizika povezanih s djelovanjem potresa, a sažetak analize prikazuje se u glavnom projektu.
U provom dijelu, predstavnica Ministarstva prostornog uređenja graditeljstva i državne imovine, dat će tumačenje, obveze proizašle i direktive EU 2018/844, koja je rezultirala izradom Smjernica za izradu analize postojećeg stanja zagrade u dijelu osiguranja zdravih unutarnjih klimatskih uvjeta, povećanja potresne otpornosti zgrada i povećanja sigurnosti u slučaju požara. Predstavit će se tijek izrade Smjernica, od ideje do konačnog formata za izradu analize, te namjera zakonodavca i očekivana razina ove analize, u dijelu sigurnosti od požara.
U drugom dijelu g. Milan Carević, dat će primjer konkretne izrade analize s prijedlogom mjera i procjenom troškova u dijelu zaštite od požara na primjeru Đačkog doma.


Predavač:
Nevena Štrbić, dipl.ing.građ., Ministarstvo prostornog uređenja graditeljstva i državne imovine,
Milan Carević, dipl.ing.arh., HUZOP,
Josip Radeljić, dipl.ing .građ.

.

11:00 – 11:45

ANALIZA PROJEKTANTSKIH I IZVOĐAČKIH GREŠAKA KOD VENTILIRANIH I OVJEŠENIH PROČELJA KOJE SU DOVELE DO TRAGIČNOG POŽARA U LONDONU I NEDAVNOG POŽARA NEBODERA U MILANU.


Sažetak:
Predavanje će obuhvatiti detaljnu analizu posljedica požara u zgradi Grenfell u Londonu ( 2017), te sličnosti s požarom u zgradi Torre del Moro u Milanu (2021). U oba slučaja radi se o propustima u projektiranju i izvedbi detalja koji su trebali spriječiti prijenos požara kroz element pročelja.

Predavač:
Doc. Dr.sc. Marija Jelčić Rukavina dipl.ing.građ.

 

11:45 – 12:45

PASIVNA ZAŠTITA OD POŽARA KOD SUSTAVA PROČELJA – NAČINI IZVEDBE POŽARNIH BARIJERA UNUTAR PROSTORA OVJEŠENIH I VENTILIRANIH PROČELJA


Sažetak:
Siderise Group ─ jedan je od vodećih ponuđača protupožarnih i izolacijskih rješenja za širok raspon tipova pročelja od ovješenih, ventiliranih i neventiliranih sustava pročelja. Na predavanju će se , uz objašnjenje svakog pojedinog sustava pročelja dati i projektantski i izvođački detalji požarnih barijera unutar šupljina pročelja kojima se sprječava prijenos požara kroz sustav pročelja.

Predavanje uključuje:

  • Tipove pročelja i proizvoda za pasivnu zaštitu od požara,
  • Regulatorne zahtjeve i druge relevantne smjernice,
  • Testiranje i odabir proizvoda,
  • Analiza bitnih izvedbenih detalja,
  • Montaža

Tijekom predavanja biti će organizirano simultano prevođenje (Engleski/ Hrvatski) preko zasebnog kanala u aplikaciji Zoom.

Predavač:
Ricky Kay – Facades Manager, Europe,
Forge Industrial Estate, Maesteg, Bridgend CF34 0AH, UK

 

12:45 – 13;30

ZAŠTITA OD POŽARA MARINA

Sažetak:
Učestali požari plovila u marinama, prošlog su ljeta, aktualizirali pitanje mjera zaštite od požara u tim objektima. Analiza nekih požara, te mogućnosti gašenja požara opremom koja se nalazi na kopnu, te način gašenje i vrste sredstava za gašenje, kao i regulatorni okvir, tema su ovog predavanja.

Predavač:
Mladen Mijač, dipl.ing. stroj,. Ognjen Truta mag.ing.sig.,
Sveto Dobrota mag.ing.stroj., ZAST, Split
Predsjednik:
Milan Carević, dipl. ing. arh

OPĆE INFORMACIJE

Pristupni podaci
Webinar će se održati u video platformi Zoom.

Pitanja i odgovori
Pitanja se postavljaju u Chat tijekom predavanja. Nakon predavanja, moderator će odabrati pitanja i postaviti ih predavaču.

Predavanja / Prezentacije
Predavanja i prezentacije sa seminara bit će dostupne članovima HUZOP-a i polaznicima nakon održavanja seminara.

Kotizacija za Webinar
Kotizacija za članove HUZOP-a iznosi 200,00 kn, za ostale 300,00 kuna. Predavači ne plaćaju kotizaciju.
Za sudjelovanje na seminaru potrebno je ispuniti obrazac prijave, te ga zajedno s kopijom uplatnice za kotizaciju dostaviti tajništvu HUZOP-a putem email adrese huzop@huzop.hr Obrazac za prijavu je u prilogu ovog poziva

Način plaćanja kotizacije
Uplate se vrše na žiro račun Hrvatske udruge zaštite od požara.
Podaci za uplatu: IBAN: HR2523400091110244610, Privredna banka Zagreb d.d. 10000 Zagreb, Račkoga 6, Croatia
Za dodatne informacije ili nejasnoće kontaktirajte, tajnika HUZOP-a gospodina Ivana Živkovića tel. 091 5270 841

Ostale informacije
U Programu stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata sudjelovanje na ovom webinaru vrednuje se s četiri (4) sata.
A1.4 Energetska učinkovitost / A1.5 Zaštita od požara, zaštita na radu, zaštita od buke / D1.1 Tehnologije građenja i opremanja
Područje A – 3 h / Područje D – 1 h

.