Listopad 2019.

 Poštovani kolegice i kolege,

ovim putem Vas pozivam na sudjelovanje na seminaru u organizaciji HUZOP-a i Hrvatske komore arhitekata, koji će se održati u četvrtak 14.11.2019. s početkom u 10.00 sati u dvorani nebodera „Chromos“ (prizemlje), Ul. Grada Vukovara 271, Zagreb.

PROGRAM SEMINARA

Prijava; 10:00-10:15

 

  1. DIO

10.15 – 11:00 sati

Predavač : Stephane Morizot – Charente Fire and Rescue service, Francuska

Sažetak

Požar katedrale Notre Dame

Sažetak: Požar katedrale Notre Dame privukao je značajnu pozornost svjetske javnosti. Stoljećima staro zdanje požar je progutao u nekoliko sati. Pariški su vatrogasci uložili nadljudski napor te intervenciju podijelili u dva dijela, gašenje požara i spašavanje imovine neprocjenjive vrijednosti. U svojoj prezentaciji autor će dati osvrt na uzrok nastanka požara i razvoj vatrogasne intervencije.

11:00 – 11:45 sati

PROBLEMI POŽARA SOLARNIH PANELA

Predavač: Hans Nielling – Nizozemska

Sažetak:Naglasak na održivom razvoju uvjetuje i primjenu čiste energije što podrazumijeva obnovljive izvore od kojih je najraširenija solarna energija. Ovaj način opskrbe potrošača iz svakodnevnog života više nije nedostupan „običnim“ ljudima. Sve je raširenija ugradnja solarnih panela koji dolaze u kombinaciji sa akumulatorima, a posebno je primamljiva i činjenica da vlasnik ovakvog izvora energije višak energije može prodavati distributerima električne energije. Neovisno o izvedbi, solarni panel kao generator električne energije predstavlja opasnost u slučaju požara U svojoj prezentaciji autor će se osvrnuti na probleme požara ovakvih postrojenja

11:45 – 13:15 sati

GRAĐEVNI PROIZVODI OTPORNI NA POŽAR KAO DIO PASIVNIH SUSTAVA BRTVLJENJA POŽARNIH SEKTORA

Predavač;  Sergio Rosetti, KM IMPIANTI SRL, Italija

Sažetak; U prezentaciji se daje kratki prikaz talijanske i EU regulative u području projektiranja mjera zaštite od požara i sustav EU normi s naglaskom na područje pasivne zaštite gdje se daju konkretna rješenja elemenata za brtvljenje prodora kroz granice požarnih sektora na primjeru projekta bolničkog objekta. U prezentaciji se primjerice daje detaljan ( izvedbeni) prikaz sustava brtvljenja instalacijskih prodora s navođenjem EN normi prema kojim bi ti proizvodi trebali biti ispitani. Također prikazuju se i elementi nadlačnih sustava za zaštitu od dima stubišnih i drugih prostora koji moraju biti osigurani od ulaska dima.

 

   II.DIO

13:15-13:45

pauza – vrijeme namijenjeno sponzorima, u kojem će se (uz kavu i sokove) prezentirati njihov proizvodni program (u hodniku ispred dvorane)

13:45-14;15 sati

STANJE REGULATIVE VEZANO ZA STATUS ELABORATA I PRIKAZA MJERA ZAŠTITE OD POŽARA PREDVIĐENOG NOVIM ZAKONOM O GRADNJI

Predavač: Željko Mužević, univ.spec.aedif.

Sažetak; U prezentaciji će se dati izvještaj radne skupine HUZOP-a koji su radili u komisiji Ministarstva graditeljstva na izradi Pravilnika obveznom sadržaju i opremanju projekta, građevina kojim je definirana pozicija Prikaza mjera zaštite od požara unutar glavnog projekta, te osobe ovlaštene po posebnom zakonu koja izrađuje i potpisuje taj dokument.

 

Kotizacija za seminar iznosi 400 Kn, osim za članove HUZUP-a, za koje iznosi 200 Kn.
Za predavače kotizacija se ne plaća.

 

 

Predsjednik:

Milan Carević, dipl.ing.arh