Studeni 2018.

Prijavnica za seminar

Poštovani kolegice i kolege,

ovim putem Vas pozivam na sudjelovanje na seminaru u organizaciji HUZOP-a i Hrvatske komore arhitekata, koji će se održati u utorak 04.12.2018. s početkom u 10.00 sati u dvorani nebodera „Chromos“ (prizemlje), Ul. Grada Vukovara 271, Zagreb.

 

Program seminara je sljedeći:

Prijava; 10;00-10;15

 

I. DIO

*10:15 – 11:00 sati

ATESTIRANA KLIZNA EVAKAUCIJSKA VRATA KOJA ZADOVOLJAVJU   ZAHTJEVE ARHITEKATA I INSPEKCIJE; TEHNOLOGIJA HIDRAULIČKIH ZATVARAČA ZA PROTUPOŽARNA I TEŠKA VRATA

Predavač : Dubravko Janković, ing .građ.,- Geze d.o.o.

Sažetak: Zahtjevi propisa vezani za ugradnju tzv. panic okova često su u estetskom smislu neprihavlji za arhitekta, što je poseban problem kod kliznih vrata na evakuacijskom putu. Nova vrata sa atestiranim naprednim tehnološkim rješenjima zadovoljavaju sve zatjeve sigurnosti kao i zatijeve arhitekata inspekcije. U prezentaciji će se dati opis tehnologije vrata i navesti ispitne norme koje omogućuju njihovu primjenu u okviru sustava EU regulative.

 

11:00 – 11:45 sati

AKTUALNA PROBLEMATIKA TEHNIČKOG PREGLEDA GRAĐEVINA   U DIJELU ZAŠTITE OD POŽARA

Predavač; Mladen Mijač, dipl.ing.stroj.,- ZAST , Split

Sažetak:U radu povjerenstava za izdavanje uporabnih dozvola, nakon uvođenja EU sustava ocjenjivanja, najčešće nejasnoće i neujednačenost pristupa pri radu povjerenstava su u primjeni mjera zaštite od požara i sprječavanju širenja požara, odnosno kontroli požarnih karakteristika.

Iznimno je važno da se dokumenti koji se dostavljaju na uvid povjerenstvima, tumače na ujednačen način, te da se oni traže za sve elemente, opremu, uređaje i instalacije koje podliježu ocjenjivanju.

 

11:45 – 12:30 sati

TEHNIČKI RAZLOZI I ASPEKTI URUŠAVANJA TORNJEVA SVJETSKOG TRGOVAČKOG CENTRA U NEW YORKU I NJIHOV UTJECAJ NA PROJEKTIRANJU KONSTRUKCIJA OTPORNIH NA POŽAR

Predavač; Ing. Fritz Kukula, Nezavisni konzultanat za požar, Beč, Austrija

Sažetak; U radu se daje detaljna analiza svih važnih tehničkih razloga urušavanja tornjeva WTC-a u New Yorku. Ona se temelji na dugogodišnjoj istrazi koju su proveli najpoznatiji istraživački instituti u području znanosti i tehnologije kao npr. američki insitut ( NIST – „National Institut of Science and Technology“). S tim u vezi ukazuje se na greške, a posljedično i moguće probleme kod projektiranja visokih građevina u dijelu zaštite od požara s posebnim osvrtom na pravovremeno i stručno planiranje zaštite nosivih konstrukcija

 

II. DIO

12:30-13:00 sati

pauza – vrijeme namijenjeno sponzorima, u kojem će se (uz kavu i sokove) prezentirati njihov proizvodni program (u hallu ispred dvorane)

 

13:00-13:45 sati

AKTUALNOSTI IZ PODRUČJA NORMIZACIJE – NOVE NORME U PODRUČJU ZAŠTITE OD POŽARA

Predavač; Tomislav Skušić dipl.ing. stroj, – LTM d.o.o., Zagreb

Sažetak; U radu će se dati trenutno stanje preuzetih normi u području zaštite od požara s osvrtom na prijedlog nove EU norme za ispitivanje pročelja u odnosu na djelovanje požara.

 

Kotizacija za seminar iznosi 400 Kn, osim za članove HUZUP-a, za koje iznosi 200 Kn.

 

Predsjednik:

Milan Carević, dipl.ing.arh